Varis Nedir? Nasıl ve Neden Oluşur? ~ AyQo Blog
  • Ücretsiz Mobil Chat ScriptiÜcretsiz chat sitesi açabileceğiniz bir script yazmak istedim.
  • LOL İtibar Puanı KasmaDünyanın en çok oynanan ve takip edilen oyunu LOL konusunda söylemek istediğim birkaç şey var.
  • Online Anti-Virüs Tarama ve Koruma SiteleriFirmalar arası rekabet sonucu ortaya çıkan çevrim içi veya Online tarama sisteminizi korumaya yardımcı olabilecek düzeyde.
  • Çoklu Skype Açma Programsız (Resimli Anlatım)Windows live'dan kalan bir alışkanlıktır Messanger'de çoklu oturum açmak.
  • PHP Youtube Bot YapımıPHP ile Youtube'dan video bilgilerini çekme işlemini çok basit kodlarla anlatacağım.
1 2 3 4 5

30 Nisan 2014

Yazan AyQo

Damar etrafındaki temel kasların yetersiz kalması ve aşırı zorlanması sonucu varis oluşur. Varis estetik bir rahatsızlığın yanında kalp-damar hastalıklarının da habercisi olabilir.

Genelde kadınlarda görülen varis son günlerde sıkça rastlanan bir durum haline gelecek gibi gözüküyor. Bacağın estetiğini bozması bir kenara damar hastalıkları üzerinde ciddiyetle durulması gerekmektedir.

Varis oluşumunu tetikleyen faktörleri sıralayacak olursak; yaşam tarzı, genetik, meslek, kilo başlıcalarıdır. Varis tedavi edilmediğinde kişinin yaşamını çok ciddi tehlikelere itebilir.

İlk bakışta estetik bozukluk gibi görünen ancak çok tehlikeli bu hastalık karşısında nasıl önlem almalıyız, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavisi yapılır sorularına bu yazımda sizlere açıklayacağım.

Varis Nasıl ve Neden Oluşur


Çoğumuzun bildiği gibi toplardamarlar kanımızdaki kirli kanı kalbe taşımakla görevlidir. Bacaklardaki toplardamarlar içindeki bozulmalar, damar etrafındaki kasların bozulması varis oluşumuna neden olur.

Varise neden olan temel etmenler: "Genetik, ayakta uzun süre kalma, gebelik, doğum yapma sayısındaki çokluk, yaşlanma, hormonal bozukluk, doğum kontrol hapları gibi hormon ilaçları, aşırı kilo, damar tıkanıklığı, damar iltihaplanmaları, flebit, travma, trafik kazaları veya ameliyatlar..."

Varisin Belirtileri Nelerdir


Çeşitli belirtileri vardır varisin. İlk başta damarlar aşırı belirginleşir bazende ilk olarak bacaklarda ödem ve yanma olur. Ayrıca şişlik, ağrı, damarların geniş ve kıvrımlı olarak ortaya çıkması, kaşıntı ve yara gibi durumlarda görülebilir.

Varis'te Köpük Tedavi Nedir?


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte varis tedavisinde de gelişmeler oldu. Tedavi sürecinde uzun süre hastane ya da yatakta kalmayı gerektirmeyen çeşitli tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Hastalığın ilerleme durumu ve hastanın diğer sağlık problemlerini gözeterek doktorlar hastaya uygun tedaviyi seçip uygular.

Genelde hastanın ilk olarak fiziki muayeneye ardından ayrıntılı bir renkli venöz doppler ultraonografi ile damarların ne durumda olduğuna bakılır. Çıkan sonuçlar değerlendirildikten sonra tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Yüzeysel kılcal damar varisleri genelde lazerle tedavi edilebilir.
  • Bu tür varislerden biraz büyük olan retiküler tip varislerde ise büzüştürücü (sklerozon) tedavi veya köpük tedavisi denilen tedavi uygulanabilir. Bu tedavi yönteminde çok ince iğnelerle damarların içine iğneyle enjekte edilen ilaçlar varisleri sindire bilmektedir.
  • Ana toplardamar varislerinde ise iki farklı tedavi yolu izlenmektedir. Birincisi cerrahi müdahaleyle varisli damarların alınmasıdır. Bu tedavi yönteminde ayak bileğine ve kasığa küçük kesikler atılır ve hastalıklı damar vücuttan çıkartılır. Hasta aynı gün ya da 1 gün hastanede yatırılıp taburcu olur. İkinci tedavi yöntemi ise endoveböz lazerdir. Bu tedavi yönteminde ise damara özel bir tüp ile girilerek lazerler varisli damar yakılır. Tedavi sonrası bacak yüzeyindeki varislerin inmesi beklenir. Bu tedavi sonrası kalan varislere de daha sonra köpük tedavisi uygulanabilir. Hasta bu tedavi sonrası hemen taburcu olabilir.
  • Ayrıca ilaç tedavisi ve varis çorabı giyme gibi tedavilerde vardır.

Varis Tedavisi Olmazsak Ne Olur?


Hekimler varisin tedavi olunmadığında çok tehlikeli olacağını söylüyorlar. Bacaklardaki ödem ve ağrılar artarak devam eder. İlerleyen dönemlerde yaralar oluşur ve bu yaralar bacağınızın kesilmesine yol açabilir.

Ayrıca bacakta oluşan bir pıhtı kalbi veya akciğere giden bir damarı tıkadığında ölümlere yol açabilir.

Bu yüzden bir şikayetinizde mutlaka hekime başvurmalısınız.

0 yorum:

Yorum Gönder