İnternet günümüzde en çok kullanılan iletişim aracı haline gelmiştir. Her türlü bilgi paylaşımı yapılan bu ortamda bilginin doğruluğunu bilmemiz bazen mümkün olmayabiliyor. Çoğu site kaynak belirtmeden ve geçerli kaynak bulmadan yazıları siteye kopyalıyor. Bazı sitelerde ise içinde bilgi olsun ya da olmasın onlarca reklam çıkartıyor karşımıza.
Forum tarzı sitelerde insanlar puan vs. kazanmak ve belli bir seviyeye ulaşmak için gereksiz yüzlerce yazı yazıyorlar. Bu yazıların çoğu da kaynaksız ve doğruluğu kanıtlanmadan kopyalanıp yapıştırılan yanlış bilgidir. İnternette bilgi ararken karşımıza çok fazla forum sitesi çıkıyor. Örneğin, arama motoruna(Google) kriptoloji yazınca 4. sırada http://www.msxlabs.org/forum/bilim/15909-kriptoloji-sifre-bilimi.html sitesine giden bağlantı var. Kısaca siteden bahsetmek gerekirse bir forum ve paylaşım sitesidir. Yukarıdaki adresin içeriğinde kriptoloji hakkında bir konu başlatılmış ve içeriğine konuyu başlatan kişi wikipedi sitesinden makaleyi kopyalayıp yapıştırmıştır ve wikipedi sitesinin neresinden aldığına dair hiçbir şey yok. Konuyu takip eden forumun diğer kullanıcıları konuya kriptoloji ile alakalı buldukları şeyleri foruma yapıştırıp göndermişler. Aralarında sadece konuyu başlatan ve bir kullanıcı kaynak belirtmiş. Buradan anlaşılan çoğu kişinin kaynak belirtmeden yazıları gönderiyorlar. Bu kaynaksız bilgilerin doğru olup olmadığını anlamak çok zordur.
Bazen girdiğimiz etiketlerle alakasız şeyler gösterir arama motoru bize. Örneğin, Hititler hakkında bilgi aramak istediğinizde arama motoruna Hititler yazdığımızda 8. sırada http://hititler.com.tr/ adresine giden bir link göreceğiz. Bu sitede Hititler Resim Çerçeve adında Resimli Tabloların satışı yapılmaktadır ve Hititlerle alakası yoktur. Bu yüzden Hititler veya başka bir şey aramak için birden fazla etiket kullanmak daha iyi olabilir. Örneğin, Hitit Tarihi, Hitit Devleti gibi etiketler kullanabiliriz. Her ne kadar arama motoru bize doğru bilgiyi göstermeye çalışsa da bu bazen mümkün olmayabiliyor. Bunun nedeni site sahipleri site tasarlarken sitenin etiketlerini, kısa tanımını ve başlığını arama motoruna bildirmesi gereklidir. Site sahibi sitenin etiketlerini, tanımını ve başlığına yanlış bilgi girerse arama motoru onu yanlış şekilde kaydediyor ve bize sunuyor.
Sonuç olarak internetten bilgi ararken kaynak belirtmeyen web sitelerinden bilgi almamak gerekir. Kaynak belirtilse bile kaynak yazılı kaynak ise “Böyle bir kaynak mevcut mu? “ ve “Kaynak mevcut ise içindeki bilgiler güncel mi?” sorularını sormak lazım. Eğer belirtilen kaynak web sitesi ise “Bu web sitesi hala yayında mı?” ve “Sitedeki yazı gerçekten sitenin editörüne mi ait? Yoksa başka birinden mi alınmış” sorularını sormak gerekir.
Aykut Alp TABAKLAR
0 yorum:
Yorum Gönder