Ülkemizde ‘ekmek ve makarna şişmanlatır’ şeklinde yanlış bir inanış var. Ekmek tek başına kilo aldırmaz. Tabii ölçülü tüketmek kaydıyla… Makarna da kilo aldırmaz. Ancak içine yağ ve kalorisi yüksek soslar eklememek gerekir.
Makarnayı haşladığınız suyu döküyor, sosunu hazırlarken tam yağlı bir kıymayı tereyağıyla kavuruyorsanız, üzerine de tam yağlı yoğurt döküp bir tabak yerine iki üç tabak tüketiyorsanız makarna elbette şişmanlatır.
Kolesterolü düşürür
Makarnayı haşladığınız suyu tamamen çekecek ve hiç dökmeyecek şekilde ayarlarsanız, çok güzel bir sebze sosu hazırlarsanız ve az yağlı bir yoğurdu sarımsakla karıştırıp sadece bir tabak yerseniz makarna şişmanlatmaz.
Normalde makarna yağsızdır. Çok az (yüzde 1-1,5) minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Öte yandan vitamin ve mineraller içerir. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.
Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar. Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç geretirin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
Makarnayı haşladığınız suyu döküyor, sosunu hazırlarken tam yağlı bir kıymayı tereyağıyla kavuruyorsanız, üzerine de tam yağlı yoğurt döküp bir tabak yerine iki üç tabak tüketiyorsanız makarna elbette şişmanlatır.
Kolesterolü düşürür
Makarnayı haşladığınız suyu tamamen çekecek ve hiç dökmeyecek şekilde ayarlarsanız, çok güzel bir sebze sosu hazırlarsanız ve az yağlı bir yoğurdu sarımsakla karıştırıp sadece bir tabak yerseniz makarna şişmanlatmaz.
Normalde makarna yağsızdır. Çok az (yüzde 1-1,5) minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Öte yandan vitamin ve mineraller içerir. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.
Makarnada bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar. Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür. Acil enerji ihtiyacı duyan, bir karşılaşmaya ya da gösteriye hazırlanan sporcular, sanatçılar, yani fiziksel güç geretirin.Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder