Fiziksel aktivite, tüm hormon sisteminizi dengeler. Hormonlar, doğurganlıktan açlığa hatta duygulara kadar vücudun çeşitli işlevlerini yönlendirirleri Denge bozulduğunda bunu hissedersiniz.
Fiziksel aktivite, vücudun kendini yenilemesine yardımcı olur. Eksik olan maddeler daha çok üretilir. Fazla olan hormonlar azaltılır. Haftada 3-4 gün düzenli spor yapmak, stres kaynaklı hormon düzensizliklerine karşı dayanıklı olmayı sağlar.Her gün keyif almadan koşmak, mutlu olmayı sağlamaz. Yaptığınız spordan keyif almalısınız. Çünkü vücut ancak o zaman dopamin ve serotonin hormonlarını salgılar.
Spor, bağışıklık sistemini güçlendirir çünkü kas aktivitesi sayesinde interleukin-6 hormonu daha çok salgılanır. Bu da bağışıklık sisteminin temeli olan akyuvarları harekete geçirir. Virüs ve yabancı maddeler, daha kolay algılanır ve yok edilir.ABD’de yapılan araştırmalara göre; her gün yarım saat hareket etmek, meme kanseri riskini yarı yarıya azaltabiliyor. Hızlı yürümek ve hatta cam silmek bile sağlığınızı korumanıza yardımcı oluyor. Önemli olan hareketin düzenli yapılması.
Spor yapmanın insanı mest ettiği zaten bilinir ancak bunun için ne kadar spor yapmak gerekiyor? Yarım saatlik bir dayanıklılık antrenmanı bile keyfi arttırıyor. Mutlu eden endorfin salınımı için ise, sınırların biraz zorlanması gerekiyor.Koşu bandında bir saat koşmak, açlık hormonu ghrelinin düzeyinin azalmasını sağlıyor. Öte yandan doyma hormonu peptit yy’nin düzeyini yükseltiyor.
Spor yapanlar vücutlarını daha iyi tanıyorlar. Bu da iyi bir cinsel hayat için önemli bir anahtar oluyor. Araştırmalara göre; spor yapanlar, yapmayanlara oranla üç kat fazla seks yapıyorlar. Sağlıklı cinsel hayat, testesteron düzeyini yüksek tutarak spor için gerekli hırsı da kamçılıyor.Testesteron ve büyüme hormonu, kas oluşumunu ve yenilenmesini destekliyor. Bu yüzden birçok sporcu hormon ilaçları kullanıyor.
Hormon ilaçları uzun vadede etkisiz oluyor çünkü takviye olarak alınan bu ilaçlar, vücuda özgü hormon üretimini yavaşlatıyor.Doğal doping için, yatmadan önce 4 saat yemek yememek gerekiyor. Mide boş kaldığında büyüme hormonu üretimi hızlanıyor. Gece yarısından sonra uyumak da, büyüme hormonunun üretimini arttırıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder