"MS" diğer adıyla Multipl Skleroz, beyin ve omurilikten oluşan merkezi sinir sisteminin 20-40 yaş (genç erişkin) grubunda en yaygın görülen nörolojik hastalıklarından biridir.
Miyelin tabakası, merkezi sinir sisteminin vücudun çeşitli organlarına gönderdiği elektriksel mesajların sinir telcikleri üzerinde iletilmesinde yardımcı olur. Miyelin tabakasının zarar görmesi, bu iletimde kesintilere, aksamalara neden olmaktadır. Bu hastalık en çok miyelin tabakasından etkilenir.
Hastalık ise miyelinin iltihaplanmasıyla gelişir. Eğer iltihaplanma hafif bir şekilde atlatılırsa, miyelin kendi kendini tamir edebilir, lakin iltihaplanma aşırı ise, miyelin çok fazla zarar görür ve burada sert bir katman oluşur. Beyin ve omurilik aracılığıyla sinirin bağlı olduğu organa gitmesi gereken iletiler bu bölümde oluşan katman yüzünden engellenir ve bu nedenle beyin ile organ arasındaki haberleşme gerçekleşemez.
Hastalık bulaşıcı değil ancak ailede birinde var ise genetik olarak bu hastalığa yatkın olabilirsiniz.
Hastalığın Belirtileri
En sık görülenler yorgunluk, güçsüzlük, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, baş dönmesi). Saydığımız bu belirtilerin bir veya birkaçını hissettiğinizde vakit kaybetmeden tam teşekküllü bir hastanenin “Nöroloji” bölümünden randevu almanızda fayda vardır.
Kimlerde Görülür
Dünyada 3,5 milyon, ülkemizde ise 45 - 50 bin MS hastası olduğu varsayılmaktadır. Genç yaş grupları arasında en sık görülen nörolojik hastalıklardan birisidir. MS hastalarının büyük bir bölümü ilk ataklarını 20-40 yaşları arasında geçirmektedir. Ancak nadiren de olsa çocukluk veya ileri yaş gruplarında da ortaya çıkabilir.
Tedavisi
MS hastalığının bir tedavisi yok. Ancak semptomatik tedavi yöntemleriyle yani MS’in belirtilerini giderebilmek ve insanların MS’le birlikte daha rahat bir yaşam sürmelerini sağlamak için belirli ilaçlar verilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder