Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yalnızlığın azı karar çoğu zarar. Kimi iyi gelse de yalnızlık, uzun süre devam edince hem ruhumuzu hemde bedenimizin sağlığını bozabiliyor.
Öncelikle sizlere Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinden bahsetmek istiyorum. ABD'li psikolog Abraham Maslow 1943 yılında ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir psikoloji teorisidir. Maslow insanın yaşamak ve kaliteli yaşamak için belirli ihtiyaçların olduğunu söylemiştir. Bu ihtiyaçlar temel ihtiyaçlar(eksiklik ihtiyaçları) ve üst düzey ihtiyaçlar(gelişim ihtiyaçları) diye ayrılır.
Temel ihtiyaçlar, bireyin her döneminde olan ve sürekli giderilmesi gereken bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaçlar giderilmez ise kişi de dolaylı veya doğrudan sağlık problemleri çıkması kaçınılmaz. Temel ihtiyaçları 4 basamakta inceleyebiliriz. Bunlar:
- Fizyolojik İhtiyaçlar: Su, yemek, ısınma, uyku gibi ihtiyaçlardır.
- Güvenlik İhtiyacı: Barınma, güvende hissetme, tehlikelerden korunma gibi ihtiyaçlardır.
- Ait Olma - Sevme - Sevilme İhtiyacı: İnsanlar tarafından kabul edilme, benimsenme, sevme, sevilme gibi ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bireyde yalnızlık, umutsuzluk, yabancılaşma, bunalıma girme gibi duygular ortaya çıkabilir.
- Saygı – Saygınlık İhtiyacı: Takdir edilme, tanınma, statü ve başarı kazanma, saygı görme gibi ihtiyaçlardır. Bu ihtiyacın giderilmemesi durumunda aşağılık, zayıflık, çaresizlik, değersizlik gibi kompleksler ortaya çıkabilir.
İnsan olarak temel ihtiyaçlarımız bunlar. Özellikle ait olma, sevme, sevilme ihtiyacı yalnızlık ile ilgili. İnsanı bunalıma veya farklı psikolojik sorunlara yol açabiliyor.
Bazı yapılan araştırmalar yalnızlık hakkında bunalım, intihar sebebi gibi psikolojik sorunların yanında fizyolojik rahatsızlıklarında ortaya çıkabileceğini söylüyor. Bu rahatsızlıkların ya da sorunların bazılarını şöyle sıralayabiliriz; bağışıklık sisteminin zayıflaması, obezite, kalp hastalıkları, eklem iltihaplanmalar...
Görünen o ki sigara kadar zararlı yalnızlık.
0 yorum:
Yorum Gönder