Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? BES’de Yeni Düzenlemeler Nelerdir? 2013 ~ AyQo Blog
  • Ücretsiz Mobil Chat ScriptiÜcretsiz chat sitesi açabileceğiniz bir script yazmak istedim.
  • LOL İtibar Puanı KasmaDünyanın en çok oynanan ve takip edilen oyunu LOL konusunda söylemek istediğim birkaç şey var.
  • Online Anti-Virüs Tarama ve Koruma SiteleriFirmalar arası rekabet sonucu ortaya çıkan çevrim içi veya Online tarama sisteminizi korumaya yardımcı olabilecek düzeyde.
  • Çoklu Skype Açma Programsız (Resimli Anlatım)Windows live'dan kalan bir alışkanlıktır Messanger'de çoklu oturum açmak.
  • PHP Youtube Bot YapımıPHP ile Youtube'dan video bilgilerini çekme işlemini çok basit kodlarla anlatacağım.
1 2 3 4 5

11 Şubat 2013

Yazan AyQo


Bireysel Emeklilik Sistemi kısaca BES, ilk defa 2003 yılında Türkiye'ye gelmiştir. Bu yıllarda çok da fazla ilgi göremeyen BES 2007 yılında çıkarılan kanunlarla ilgi çekici hale gelmiş ve oldukça başarılı olmuş bir sistemdir.


2012 yılı ortalarında çıkartılan yeni yasayla bu sistem daha çok gelişmiş ve popülerliği artmıştır. Bunu televizyon ekranında sık sık gördüğümüz reklamlarla da anlaşılıyor.

Sistem genel hatlarıyla şu şekilde işliyor. 10 yıldır bireysel emeklilik sistemini tamamlayan ve 56 yaşına gelen bireylerin emekli ediyor. Sistemin amacı emekli edip, maaş bağlamak gibi gözükse de temel amaç birikim ve tasarruf yapmaktır. 2013 yılının başında uygulanan yeni sitem ile birlikte yatırdığınız her miktara %25'lik bir oranda devlet katkısı veriliyor. Örneğin, 100 TL'lik bir prim öderseniz, devlet bu paranın %25'i olan 25 TL'yi birikiminize ekliyor. Ancak %25'lik teşvik yıllık brüt asgari ücretin %25'ini geçmemesi gerekmektedir.

Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak istiyorsanız bazı kesintiler var. Ancak bu kesintiler eski sisteme göre iyileştirilmiş bir şekildedir. Sisteme yatırdığınız katkı payları ve devlet katkısı ayrı ayrı havuzlarda biriktirilir. Sistemden ilk 3 yıl içerisinde ayrılırsanız devlet teşviki alamıyorsunuz, 3-6 yıl arasında ayrılma durumunda biriken teşvikin %15'ini, 6-10 yıl arasında ayrılma durumunda %35'ini, 10. yılı tamamlarsanız ama 56 yaşına gelmediyseniz de ayrılma durumunda teşvikin %60'ını alabiliyorsunuz, teşvikin tamamını ancak 10 yıl sistemde kalıp 56 yaşınıza geldiğinizde alabilirsiniz.

Olumsuz gibi gözükse de eğer sistemde 10 yılı tamamlarsanız hatırı sayılır bir birikim elde edebilirsiniz. Eski sistemde %15 oranında toplam birikiminiz üzerinden yapılan stopaj kesintisi yapılırdı. Ancak yeni sistemde getiri oranı üzerinden yapılmaktadır.

Elbette ki BES sadece devlet teşviki ile sınırlı değil, aracılık eden sigorta şirketleri sizden aldığı bu katkı paylarını fonlarda değerlendirmekteler ve bu fonlarında yıllık bir getirisi mevcut, eğer orta seviye riskli bir fonda değerlendirilirse birikimleriniz yıllık %10 civarı bir getiride buradan elde edebilirsiniz. Burada önemli olan sisteme dahil olacağınız emeklilik şirketini iyi seçmeniz gerekmekte, yeni sistemle birlikte sigorta şirketleri arasında ciddi bir rekabet başladı ve bu rekabette öne çıkacak olan şirketin en büyük artısı bu fon getirilerinde sağladığı getiriler olacaktır. BES tamamen ve sınırsız Devlet garantisinde olan bir sistem olduğundan, özel ya da kamu bankası ile çalışmanız sizin açınızdan bir fark yaratmayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder