Bilgisayar Neden Isınır, Nasıl Soğutulur ? ~ AyQo Blog
  • Ücretsiz Mobil Chat ScriptiÜcretsiz chat sitesi açabileceğiniz bir script yazmak istedim.
  • LOL İtibar Puanı KasmaDünyanın en çok oynanan ve takip edilen oyunu LOL konusunda söylemek istediğim birkaç şey var.
  • Online Anti-Virüs Tarama ve Koruma SiteleriFirmalar arası rekabet sonucu ortaya çıkan çevrim içi veya Online tarama sisteminizi korumaya yardımcı olabilecek düzeyde.
  • Çoklu Skype Açma Programsız (Resimli Anlatım)Windows live'dan kalan bir alışkanlıktır Messanger'de çoklu oturum açmak.
  • PHP Youtube Bot YapımıPHP ile Youtube'dan video bilgilerini çekme işlemini çok basit kodlarla anlatacağım.
1 2 3 4 5

28 Ekim 2011

Yazan AyQo

Her bilgisayar kullanıcısının karşılaştığı sorulardan biri de “Bilgisayarım neden bu kadar çok ısınıyor?” sorusudur.
İçinden elektrik akımı geçen her şey ısınır.
Isı bilgisayarım performansına bağlı olarak değişkenlik gösterir.Örneğin; Yüksek performanslı bir bilgisayar, düşük performanslı bir dizüstü bilgisayara göre daha çok ısınır. Bu normal birşeydir.
Isı çıkışı bilgisayarınızın verimli ve güvenli çalıştığını gösterir. Bilgisayar ısıyı dağıtamazsa bu durum aşırı ısınmaya neden olabilir ve sorun oluşabilir.
Yüksek performansta çalışan bir laptopa dokunduğunuzda sıcaklık hissetmeniz normaldir. Dayanıklı magnezyum kasalı(metal) laptoplar hem daha sağlamdır hemde ısıyı çok daha verimli bir şekilde aktarır.
Bilgisayardaki Hangi Parçalar Isı Üretir?
Tüm bilgisayar elektrikle çalışır  ve bazı bilgisayar parçaları diğerlerinden daha fazla elektrik( watt- güç) tüketir. Direnç, iki elin birbirie hızlıca sürtülmesi gibi ısı üretir. Elektrik devrelerinden ve kablolardan geçerken doğal olarak dirençle karşılaşır. LED  ışığı gibi bazı parçaların çalışması için çok az elektrik gereklidir ve bu nedenle  bunların ısı üretimi gözardı edilebilecek düzeydedir. Diğer Parçalar, yani, Merkezi İşlem Birimi (CPU-İşlemci) ve Grafik İşlemci Birimi
(GPU – Ekran Kartı) daha fazla elektirik kullanır. Ayrıca bu parçaların kullandığı elektrik miktarı çalışan uygulamalrarın türüne  ve sayısına yada yapılan hesaplamalara bağlı olarak oldukça değişiklik gösterebilir. Yüksek görsellikli oyunlar bilgisayarınızın aşırı ısınmasına sebep olabilir ve bazı büyük programlar da bilgisayarınızın ısınmasına sebep olabilir. Doğal olarak bu işlemler önemli miktarlarda ısı üretir.
Bilgisayardaki en çok ısıyı şu parçalar üretir;
CPU – Merkezi işlem Birimi, Grafik ağırlıklı olmayan hesaplamaları, sözcükleri, işlemleri gerçeklerştirir. Hesaplamalar ve talimatlar arttıkça daha fazla elektirk gerektirir.
GPU – Grafik işlemci Birimi, Genellikle grafik ağırlıklı işlemleri gerçekleştirir. Görsel ağırlıklı yani, oyunlar, filmler, renkler ağırlıklı olan şeyleri işler. Genellikle GPU, CPU dan daha fazla ısı üretir
Isı emici – CPU’nun ve GPU’nun ürettiği ısıyı bir miktar azaltan CPU’nun veya GPU’nun üzerine yerleştiren şekilli metal parçasıdır. Genellikle fanlar bu ısı emicilerine bitişik olarak kullanılır. Bu sayede ısı kontrol altına alınmış olur.
HDD – Harddisk (sabit disk)  Bilgi yazıldıkça ve diğer parçalar tarafından işlendikçe dönen küçük diskler içerir. HDD çok az kullanıldığı durumlarda kendini askıya alır ve elektrik harcamaz. Anacak, HDD’ye veya HDD’den dosya kopyalama ve CD’den HDD’ye film, müzik, vs… gibi veri ağırlıklı işlemler HDD’nin daha çok çalışmasını sağlar buda ısı üretir.
ODD – Optik Disk Sürcü CD / DVD’leri çalıştırır. Verinin okunup yazılması için optik sürücü diskleri Hdd gibi döndürür. Veriyi okumak ve yazmak için mıknatıs kullanan HDD’nin aksine Optik Sürücü lazer kullanır. Dönme ve lazer oldukça elektrik harcar buda oldukça ısı üretir.
Bilgisayar Isısı Nasıl Düşürülür?
Masaüstü bilgisayarların havalandırma delikleri ve fanları genellikle arkadadır.Masaüstü bilgisayar kasaları genellikle masanızın altında ve sizden uzakta durduğu için ortaya çıkan ısıyı fark edemeyebilirsiniz. Dizüstü bilgisayarların havalandırma delikleri ve fanları size daha yakın olduğu için ısıyı çabuk fark edersiz. Sizde dizüstü bilgisayarların daha çok ısındığını zannedersiniz. Aslında öyle değildir. Performansa bağlı olarak bilgisayar ısı verir. Yüksek performanslı bir
bilgisayar daha çok ısı üretir. Bu normaldir.
Isı aşağıdaki şekillerde bilgisayarınızdan güvenli bir şekilde dağıtılır
Metaryel – Plastik ısıyı az derecede iletir ve de ısıyı içeride tutar bu nedenle ısıyı fark etmezsiniz. Size iyi birşeymiş gibi gelir. Fakat iyi değildir. Bazı dizüstü bilgisayarlarda metal ağırlıklı kasalar kullanılır. Bu metaller ısıyı çabuk iletir. Bu sayede içeride fazla ısı tutmaz, dışarıya verir. Geriye kalan biraz ısı fanlar yardımıyla dışarı atılır. Bu durumda bilgisayarınız daha uzun bir süre performasnlı çalışır.
Tasarım – Sadece kullanılan metaryel değil bilgisayarın tasarımı da ısı dağılımını etkiler. Bilgisayarınız biraz büyükse içindeki boş alan fazladır. Boş alanların fazla olması daha fazla fan takılmasına olanak sağlar. Bilgisayarınız çabuk ısınmaz. Aksi halde bilgisayarınız küçük vede içindeki boş alan yeri az ise fazladan fan takılamaz. Haliyle bilgisayarınız fazla ısı verir.  fanlar soğuk bir yere takılır ve de içeriye soğuk hava dağıtılır.
Fanlar – Fanlar kasanın dışındaki soğuk havayı çeker ve ısı üreten parçanın üzerine üfler. bilgisayar ne kadar fazla ısınırsa fanlar daha hızlı döner ve daha yüksek ses çıkar. Genellikle yüksek performanslı bilgisayarlarda daha yüksek fan sesi duyulur.
Havalandırma Delikleri – Havalandırma delikleri ısıyı dışarı çıkarmanın en etkili yollarından biridir. Yüksek performanslı bilgisayarlarda daha fazla havalandırma deliği vardır.
Hangi işlemler ısı üretir?
Daha önce de denildiği gibi CPU ve GPU en çok ısı üreten parçalardandır.
Isı üreten yaygın işlemler şunlardır;
  •  Video oyunları oynamak
  •  Film izlemek
  •  Sistem bakımı yapmamak
  •  Aynı anda işlemci ağırlıklı birkaç program birden çalıştırma.
  •  Disk yazma veya kopyalama
  •  Bilgisayarı Sunucu olarak çalıştırma
  •  Video veya ses verisi oluşturma
  •  İnternetten film ve müzik akışı gerçekleştirmek
  •  Çok sayıda büyük dosya kopyalama ve yapıştırma
  •  Bir ağdan dosya indirme ve ağa dosya yükleme
  •  Birden çok Bilgisayar arasında dosya paylaşımı yapma
Bilgisayarınızdaki ısı bilgisayarın yerleştirildiği fiziksel ortamdan ve hatta yerel hava koşullarından (nem gibi) bile etkilenebilir.
Kullanıcı bilgisayardaki ısıyı nasıl kontrol edebilir.
Havalandırma deliklerini açın – Bilgisayarı kullanırken havalandırma deliklerinin önünde çıkışı engelleyecek birşey olmamasına dikkat edilmeli.
Tozdan arındırın – Sık sık bilgisayarı basınçlı(güçlü) hava üfleyen aletlerle temizleyin.
Bilgisayarın uygun bir yüzeye yerleştirin – Düz bir yüzeyde kullanın, yatak gibi tüylü ve yumuşak(laptop’un içine batacağı) bir yerde kullanmayın.Aksi halde havalandırma delikleri kapanır ve çok çabucak ısınır.
Bir soğutma sistemi kullanın – USB den çalışan soğutma sistemleri vardır.Kaliteli olanlardan ve laptopunuzun içine toz üflemeyenlerden bir tane soğutucu kullanabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarınız için bir çok soğutma cihazları vardır istediğinizi kullanabilirsiniz.
Bilgisayarınızın ortamını değiştirin – Bilgisayarınız sıcak ve nemli bir ortamda ise soğuk bir ortamda kullanmanız tavsiye edilir.Fakat aşırı soğuk bir ortam olması bilgisayarınından hoş olmayan sesler çıkartır.Bunun için ne çok soğuk ne de sıcak bir ortamda bilgisayarınızı kullanın.
Güncelleme yapın – Bilgisayarınızın güncellemelerini kapatmayın. Sık sık güncelleme yapın. Bu güncellemeler bilgisayarınıza bulaşabilecek virüs ve zararlı yazılımların bulaşmasını engeller.Performansınızı arttırır.
Önerebileceğim programlar Speed Fan ve hwmonitor .

0 yorum:

Yorum Gönder