İş dünyasına seslenen Bakan Işık: "Cari açığın inmesi için yeni yatırımlar yapmalıyız" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin düzenlediği VII. Ticaret ve Sanayi Şurası Ankara'da toplandı. Türkiye genelindeki ticaret ve sanayi odalarının yöneticilerinin hazır bulunduğu toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.
Başbakan Erdoğan'ın açılış konuşmasından sonra söz, önce işadamlarına daha sonra da ekonomi yönetimine geldi.
VII. Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sözlerine organize sanayi bölgeleriyle başladı.
Yurt dışından gelen konukların OSB modelini yakından görmek istediğini anlatan Işık, bu alanların geliştirilmesi için yeni düzenleme mesajı verdi.
OSB'lerin rant alanı olmaktan çıkarılması gerektiğine işaret eden Işık, "OSB'lerle ilgili yeni yasal düzenlemeler yapacağız" dedi.
Yerli üretimin artırılması için yoğun gayret gösterildiğini aktaran Bakan Fikri Işık, kamunun alacağı dış kaynaklı üretimler için en az yüzde 50'sinin Türkiye'de üretilmesini içeren Offset uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi.
Kamu ihalelerinde yerli ürüne artık pozitif ayrımcılık yapıldığını belirten Işık, yerli ürünün fiyatının yüzde 15 pahalı dahi olsa alım zorunluluğu getiren düzenlemeyi de sözlerine taşıdı.
Fikri Işık, Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon devrimi yapması gerektiğini vurgulayarak, girişimcilere verilen desteklerdeki sıkıntılardan söz etti.
Bakanlığıyla bağlı kuruluşlar olan TÜBİTAK ve KOSGEB'in destek bütçelerini tam olarak harcayamadığından yakınan Işık, buna gerekçe olarak da niteliksiz projeleri gösterdi.
Üreticiye seslenen Işık, "kaliteli proje getirin, destekleyelim" çağrısı yaptı.
KOSGEB DÖNÜŞÜYOR
KOSGEB'in yeniden dizayn edildiğinin altını çizen Bakan Işık, kurumun krediye aracılık eden yapısından kurtarılıp inovasyonu destekleyen, KOBİ'lerin kurumsallaşmasını, kümelenmesini ve rekabetini sağlayan kurul olarak devam edeceğini söyledi.
"İŞÇİSİZLİK" SORUNU VAR
Türkiye'de sürekli işsizlik rakamlarının konuşulduğunu ancak sorunun farklı bir boyutunun olduğunu ifade eden Işık, işçisizlik sorununa dikkati çekti.
Bakan Işık, İşletmelerin nitelikli iş gücü bulamamaktan şikayetçi olduğunu bildiklerini söyleyerek, Ticaret ve Sanayi Odalarını göreve çağırdı.
Bu probleme daha duyarlı olunmasını isteyen Işık, ticaret ve sanayi odalarını daha fazla inisiyatif almaya çağırdı.
MARMARA YÜKSEK TEKNOLOJİYLE ÜRETSİN
Bakan Işık, şura toplantısında iş adamlarına bir de teklif götürdü. Marmara'nın nitelikli ve yüksek teknoloji ile üretim yapan bölge olmasını arzuladıklarını belirten Işık, demir-çelik gibi her bölgede üretilebilecek ürünlerin başka bölgelere kaydırılması önerisini sundu.
Işık, biyoteknolojiyle üretim gibi nitelikli insan kaynağı gerektiren işletmelerin Marmara Bölgesi'nde bulunması gerektiğini özellikle vurguladı.
Kaynak: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
0 yorum:
Yorum Gönder