Vücudumuz için gerekli vitaminlerin başında gelen D vitamini ülkemizdeki insanların çoğunda eksiktir. Bu yazımda D vitaminin ne işe yaradığını, hangi yiyeceklerde bulunduğunu ve eksikliğinde nelere yol açtığından bahsedeceğim.
Önemini son zamanlarda anlamaya başladığımız D vitamininin görevi, vücudun fosfor ve kalsiyumu depolamaya yardımcı olması yeteneğinin yanında daha birçok işlevinin olduğu ortaya çıkmıştır.
D vitamini vücudumuzda üretilir. Üretilmesi için ise güneş ışığı ve yanında bazı yardımcı gıdalar şarttır. Vücudumuzun dışında ise bazı besinler çok az da olsa D vitamini içerir. Bunlarda bazıları somon balığı, süt ve süt ürünleri gibi.
D vitaminin eksikliğinde ne olur? Sorusuna geçmeden önce biraz kalsiyumdan bahsetmek istiyorum. Kalsiyum genelde kemik dokunun yapımında ve güçlendirilmesinde kullanılır. Ancak D vitamini ise bu olaylara yardımcı olur. Örneğin, sütten aldığımız kalsiyumu böbreklerden alır ve kemiklere iletir D vitamini bu sayede kalsiyum idrar ile atılmadan kemiklerde depolanmış olur.
Özellikle bayanlarda yaş ilerledikçe kemik dokusu zayıflar ve kemikler çok kolay bir şekilde kırılabilir. Bu yüzden D vitamini ve kalsiyum takviyeleri almak zorunda kalırlar.
Birazda yararlarından bahsedelim. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre D vitamini bir çok kanser çeşidine karşı güçlü bir savunma oluşturduğu söyleniyor. Ayrıca kalp krizi riskini de büyük oranda azalttığı söylenmektedir.
Gebe hanımefendilerde ise D vitamini olmazsa olmazdır. Sağlık bakanlığının 2011 yılında yayınladığı genelgede şöyle söylenmektedir:
"D vitamini desteği uygulaması; Ek-3’de yer alan rehber içeriği esas alınarak 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, annelere D Vitamini desteği uygulanacaktır."
Yani bir rehber eşliğinde bir D vitamini takviyesi gebeler için zorunlu olarak gözüküyor. Gebe iseniz mutlaka D vitamini hakkında danışmanızı tavsiye ederim.
0 yorum:
Yorum Gönder