Otoyollarda yeni geçiş sisteminin yeni adı artık HGS olmak üzere, KGS kullanıcılarının HGS’ye geçmesi için son zaman olan 31 Ocak 2013′tür.
KGS yerine yararlanmaya başlanan HGS sistemi aracınıza bir etiket yapıştırarak gişe bölgelerinden hızlı bir biçimde geçmenize olanak sağlayan sistemdir.
HGS Kartı/Etiketi Nereden Alınır ?
Anlaşmalı Bankalar, Tüm PTT Merkez, şubeleri.
Etiketlere bakiye yükleme işlemleri de ilk başta yine PTT merkez, şubeleri ile otoyollar üzerindeki PTT iş yerlerinden ve PTT Matiklerinden yapılıyor.
HGS geçiş sisteminde ön ödemeli sistem kullanılmaktadır.Geçiş sistemiyle ilişkilendirilen hesaba ödemeler farklı yollardan yapılabilmektedir. Başlıca ödeme şekilleri olarak kredi kartı otomatik ödeme talimatı, posta çeki hesabı ödeme talimatı ve PTT veznelerinden nakit ödeme olarak gösterilebilir. HGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak ücretin bulundurulması zorunludur.HGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı durumda hesaplar yedi gün içerisinde yeterli tutar hesaba yatırılmadığı takdirde hesap kapatılır ve yasal işleme tabi tutulur. Yeterli bakiye olmadan yapılacak geçişler, yedi gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda onbir kat cezalı olarak tahsil edilmektedir.
HGS hesabına sahip olmayıp köprü ve otoyollardan geçiş yapan araçlar geçiş tarihinden itibaren yedi gün içerisinde HGS hesabı edinmeleri halinde herengi bir cezai işleme tabi tutulmamaktadır.
Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Boğaz Köprüleri ve Otoyol geçişlerinde ödemenin pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği Türkiye’de 17 Eylül 2012 tarihinde kullanılmaya başlanan bir ücretlendirme sistemidir.Ücret toplama işlevi gişelerde yer alan antenler aracılığı ile araç üzerindeki etiketin algılanması ve bu etiket ile ilişkilendirilmiş hesaptan tahsil edilmesi esasına dayanır.Böylelikle gişelerde ödeme yapmak için duraksamadan hızlı bir geçiş sağlanır. Sistemde ek olarak gişelerden geçen aracın dört farklı açıdan görüntüsünü çekerek sınıf ve plakasını tespit eden akıllı kameralar kullanılmaktadır. Tüm bu artı özelliklerine rağmen, Hızlı Geçiş Sisteminin yatırım maliyeti, mevcut sisteme göre çok daha düşüktür.
Köprü ve otoyol gişelerinde ücret toplama işlemleri, ilk zamanlarda nakit para ile gerçekleştirilirken, OGS sisteminin devreye alınmasıyla nakit para ile tahsilatın sonlandırılması düşünülmüştü.Fakat OGS cihaz ücretinin yüksek olması ve cihaz alım işlemlerindeki prosedür fazlalığı sebebiyle hedeflenen kullanıcı kitlesine ulaşılamadı.Daha sonra kart bedeli düşük ve kolay alınabilen KGS sistemi devreye alınarak, karayollarında nakit para tahsilatı sonlandırıldı. KGS sisteminin, nakit para tahsilatına benzerliği sebebiyle araçlarda dur-kalk nedeniyle zaman aşımı ve kontur bitmesi gibi sorunlarla karşılaşıldı, Yeni teknolojiler Kullanılarak, kullanılan her iki sistemin iyi yönleri bir araya toplanarak hızlı geçiş sistemi geliştirildi.HGS sisteminde kullanılan yazılımlar büyük oranda türkiyede üretilmiştir.HGS sisteminin devreye girmesi ile Türkiye’de kullanılan kgs sistemi kullanımdan kaldırılacaktır.
HGS Etiketinin yapıştırılacağı yerler:
HGS sisteminde kullanılan kartların etiket tipi ve kart tipi olmak üzere iki farklı versiyonu mevcuttur. Sistemde kullanılan teknoloji pasif RFID(Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisidir. Pilsiz,çipli ve çok ince bir etikettir, aracın ön camına yapıştırılmaktadır. Etiket üzerine uygulanan koruma teknolojisi sayesinde yapıştırıldığı araçtan söküldüğünde kullanılmaz hale gelmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder