Laptop alırken dikkat edilmesi gereken iki önemli ana unsur var; İhtiyacınızı belirlemek ve fiyat-performans, satış sonrası destek var mı onu kontrol edin.
1. Önce ihtiyacınızı belirleyin
Öncelikle aklınızdan çıkarmamanız gereken nokta alacağınız ürünün elektronik ve teknolojik bir cihaz olduğudur. Bunu neden söylüyorum; notebook alırken çok ta fazla ileriyi düşünmeyin ve fazladan bütçenizi aşmayın. Yani mevcut teknolojiye yatırım yapmayın. Günümüzde neredeyse 5-6 ayda bir yeni bir işlemci yeni bir teknoloji çıkıyor. Bu durumda ileriyi düşünerek sizin 1500-2000 lira veya daha fazla para vererek aldığınız cihaz 6 ay sonra eski model olmuş oluyor yada aynı paraya 6 ay sonra çok daha performanslı bir cihaz alabilir duruma geliyorsunuz. Öncelikle ihtiyacınızı belirleyin. Kriterleriniz aşağıdaki gibi olabilir;
1- Ne sıklıkla yanımda taşıyacağım?
2- Oyun yada yüksek grafik gerektiren programlar çalıştıracak mıyım?
3- Aynı anda çok fazla programı çalıştıracak mıyım?
Kullanıcıları da genel olarak 4 sınıfa ayırabiliriz.
- Standart ev kullanıcıları
- İş amaçlı ofis ve orta düzey kullanıcılar
- Oyun düşkünü kullanıcılar
- Üst düzey kullanıcılar mimar, mühendis, grafiker ve film editörleri yada bölümlerinde okuyan öğrenciler
Standart ev kullanıcıları
Bu kullanıcılar genellikle yanlarında çok fazla cihaz taşımazlar ve zamanlarının çoğunu internette geçirirler ve genellikle en çok ofis uygulamalarını çalıştırırlar, müzik dinleyip video seyrederler. Bu kullanıcılar için atom işlemcili netbooklar yada dual core (çift çekirdek) işlemcili, 2 gb ramli 250 yada 320 gb hard disc li paylaşımlı ekran kartlı cihazlar uygundur. Fiyat aralıkları 600 ile 900 TL arasında değişir
İş amaçlı ofis ve orta düzey kullanıcılar
Bu kullanıcılar, standart ev kullanıcılarından farklı olarak yukarıda saydığımız uygulamaları daha yoğun kullanırlar, aynı anda birden fazla uygulama açmak zorunda kalabilirler. Bu kullanıcılar ise core2duo yada i3 ailesi işlemcileri seçebilirler. 3 gb ram ve tercihe göre bir hdd li ve paylaşımlı ekran kartı ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacaktır. Bu ürünlerin fiyat arlıkları ise 900 TL ile 1100 TL arasında değişir.
Oyun düşkünü kullanıcılar
Popüler güncel oyunları oynamayı planlayan kullanıcılar ise özellikle ekran kartına dikkat etmeliler. Ati yada Nvidia chipsetli ekran kartları tercihe göre değişebilir. Fakat hangisi olursa olsun güncel oyunlar minimum 1 gb bellek ve minimum 128 bit ekran kartına ihtiyaç duyuyor. Bunun yanında i5 işlemci ailesi 4 gb ram, tercihe göre hdd bu iş için yeterli olacaktır. Bu ürün grubunun fiyat aralığı ise 1200 tl ile 1600 tl ye kadar çıkabiliyor.
Üst düzey kullanıcılar, mimar, mühendis, grafiker ve film editörleri veya bölümlerinde okuyan öğrenciler
Bu kullanıcılar genellikle bilgisayarı ticari amaç için kullanırlar ve çok yoğun çalıştıklarından iyi bir işlemci, iyi bir ekran kartı ve yüksek bir ram gücüne ihtiyaç duyarlar. Dolayısı ile tercih edecekleri cihazın işlemcisi İ7 ailesinden olması yerinde olacaktır. 750 yada daha üstü depolama alanı (hdd), 6 GB ve üzeri ram ve yüksek bit li, tercihen 2gb bellekli bir ekran kartlı cihaz tercih etmeliler. Bu tür cihazların fiyatları ise marka ve modelinin yanında ek özelliklerine göre çok farklı fiyat yelpazesindedir. 1700-1800 tl den başlar ve yukarı doğru ekran boyutuna göre 10.000 TL yi bulabilir.
Bilmelisiniz ki yukarıdaki fiyatlar piyasa ortalamasındaki fiyatlardı ve kesin değildir. Satın almadan önce mutlaka fiyat araştırması yapınız.
Standart işlemler yapıp çok fazla yanınızda taşıyacaksanız netbook tercih edilebilir. Hafif ve performansı yüksek bir cihaz istiyorsanız, yeni çıkan ultrabook veya portable ürün gruplarını tercih edebilirsiniz. Bu gruptaki ürünler genelde 11” – 12,1” ekran büyüklüğünde olurlar. Taşıması kolay, uzun pil ömürlü ve performanslı cihazlardır.
Kısaca bir notebook ta bulunan özellikler nelerdir ne işe yarar bir göz atalım;
Chip Seti: Seçtiğiniz işlemciye göre anakartın üzerinde bulunan kuzey köprüsü yongasıdır.
İşlemci Tipi: Örneğin Intel Core 2 Duo (İşlemci ailesi) İntel yada AMD olsun (işlemci üreticisi) işlemciler çift çekirdekten 8 çekirdeğe kadar değişiyor. Satın alma sırasında notebook ile ne işlem yapacağınızı satış danışmanınıza mutlaka belirtin. İhtiyacınızı karşılayacak bir işlemcili cihazı tercih edin. Bunun yanında ihtiyacınızın fazlasını da tercih etmeyin, bu maliyeti bir hayli arttıracaktır.
İşlemci: Örneğin İntel P7350 (İşlemcinin model kodu)
İşlemci Cache: 3 MB L2 cache (İşlemcinin önbelleği. Ne kadar büyük olursa; birden fazla uygulamada aynı anda çalışılırken o kadar rahat işlem yapılır. Fakat bunlarda işlemci modellerine göre standarttır. Satın alırken ben bu işlemcinin 4 mb cache bellekli olanını istiyorum deme şansınız yok tabi.)
İşlemci Hızı: 2 Ghz (İşlemcinin işlem hızı)
Ekran Özelliği: 15.6¨ / 1366x768 / WXGA (Ekran boyutu / çözünürlük / görüntü formatı; ekran olarak taşınabilirliği de düşünerek mümkün oldukça büyük ve yüksek çözünürlüklü olanları tercih etmeye özen gösterin.)
Ekran Kartı: Paylaşımsız – Örneğin ATI Mobility Radeon™ HD 4650 (paylaşımsız demek ekran kartının kendi belleğine sahip olması demek. Daha çok performans demek. Paylaşımlı ekran kartları ise kendi belleklerine sahip değildir ve cihazın üzerinde bulunan ram den kendine bir miktar rezerve eder ve bunu kullanır. Dolayısı ile cihazınızın performansı daha düşük olur. Paylaşımsız olması kesinlikle tavsiye edilir. Fakat çok fazla oyun oynamayacaksanız yada 3D destekli bir grafik programı çalıştırmayacaksanız özellikle paylaşımsız ekran kartlı bir notebook tercih etmenize gerek yok. Bu alacağınız cihazın maliyetini gereksiz arttıracaktır. Kullanmayacağınız bir özelliğe para vermeyin.
Sistem Belleği: 2048MB 800MHz (3 GB ve üzerini tercih edebilirsiniz. Fakat Yapacağınız işlemlere göre 2 GB ram de işinizi görebilir.)
Sabit Disk Kapasitesi: 320GB 5400RPM 8MB (Özetle depolama alanıdır. Tüm belgeleriniz resimleriniz videolarınız ve aklınıza gelen tüm datalarınız bu birim içinde toplanır. İhtiyacınıza göre seçebilirsiniz. Eğer standart bir kullanıcı iseniz ve arşivleme yapmıyorsanız 320 GB standartı yeterli olacaktır. Kaldı ki arşivleme yapan kişiler artık harici hdd ler kullanmaktalar.
Optik Sürücü: DVD Dual Yazıcı (DVD ve CD lerinizi okuyup yazabilen birimdir.)
Kablosuz İletişim: Wireless 802.11a/b/g/n (Kablosuz internet bağlantısı kurmak için gerekli birimdir ve neredeyse tüm notebooklarda aynı özelliklerdedir.)
Bluetooth Özelliği: Cep telefonu ve kablosuz mouse-oyun kumandaları gibi cihazları laptopunuza bağlamaya yarayan birimdir.
USB (Adet): üniversal bir data girişidir. Bu giriş webcam, yazıcı, Mouse, harici hard disc, cep telefonu,fotağraf makinesi, flash bellek, klavye ve buna benzer usb girişe sahip olan tüm elektronik cihazlarınızı bilgisayara bağlamanızı sağlar.
FireWire: USB girişe benzeye bir üniversal giriştir. Tüm notebooklarda bulunmaz. USB ye göre daha hızlıdır fakat usb deki gibi geniş bir yelpazeye sahip değildir. Özellikle ihtiyacınız varsa alacağınız notebook ta bu özelliği arayın.
Ethernet: Tüm bilgisayarlarda bulunan ağ bağlantı girişidir. Buradan bilgisayarı kablo ile internete bağlayabilir yada ev ve iş yerinde kablolu bir ağa dahil edebilirsiniz.
Pil Ömrü (Saat): notebooklarda önemle sorulan bir özelliktir. Sürekli yanınızda taşımanız gerekiyorsa ve mobil olarak elektriğe bağlamadan daha fazla kullanacaksanız uzun ömürlü pile sahip bir notebook tercih edin. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir nokta saat ömrüdür. Üreticilerin belirttiği saat ömürleri fabrika testlerinde, içerisinde işletim sistemi olmadan hiçbir donanım çalışmıyor haldeyken maksimum açık kalma süresidir. Dolayısı ile size 6 saat pil ömrü var denilen bir cihazın pilinin kesintisiz 6 saat gitmesini beklemeyin. Pil ömrü görecelidir. HDD nin sürekli çalışması, kablosuz kartın çalışması, oyun yada benzeri programların ekran kartına olan yükleri,ekran parlaklığı pilin ömrünü azaltacaktır. Kısaca 6 saat pil ömrü var denilen bir cihaz ortalamada ancak 4 saat kullanılabilir.
HDMI: Bu giriş cihazınızı, LCD tv, Plazma TV, Projeksiyon, monitör gibi görüntü birimlerine bağlamanızı sağlar. Mevcut en iyi görüntü ve ses aktarma teknolojisidir. Bunun alternatifi olarak DP yani Displayport adında yeni bir teknoloji vardır fakat henüz HDMI kadar yaygın olmadığından özellikle aramanız gereken bir özellik değildir.
VGA: Bu girişte HDMI gibi görüntü birimlerine cihazınızı bağlamanızı sağlar. HDMI kadar kaliteli görüntü alamasınızda standart kullanıcılar için hayli yeterlidir ve tüm notebook larda bulunur.
Webcam: Artık tüm notebook larda bulunan görüntülü konuşma, video çekme ve resim çekmenizi sağlayan kameradır.
Parmak İzi Okuyucu: Ekstra bir özelliktir. Tüm notebook larda bulunmaz ve extra maliyeti arttıran bir özelliktir. Cihazınızı klavyeden şifre girmek yerine parmağınızı okutarak açmanızı sağlar. Çok tercih sebebi değildir.
Kart Okuyucu: SD , MMC , MS , XD , MS PRO gibi hafıza kartlarınızı takıp içerisindeki bilgilere ulaşmanızı sağlayan birimdir. Neredeyse tüm cihazlarda mevcuttur.
Boyutlar ve Ağırlık: Notebooklarda standart boyut 15.6” tir. Buda ağırlık olarak pil dahil yaklaşık 2,5-2,7 kg ma tekabül eder. Daha hafif cihazlarda mevcuttur.
2: Fiyat – Performans ve satış sonrası destek
Fiyat karşılaştırma sitelerinden fiyat araştırmasını mutlaka yapın. Bunun yanında çeşitli elektronik mağazalarının uygulamış oldukları kampanyaları mutlaka takip edin. Diğer önemli nokta ise almaya karar verdiğiniz cihazı forumlarda araştırın ve kullanan insanların fikirlerine danışın. En önemlisi ise satış sonrası destek. Servis ağı, tamir süresi, iade koşulları gibi unsurları mutlaka araştırın.
Umarım yararlı olur, notebook alacak arkadaşlara şimdiden hayırlı olsun iyi günlerde kullansınlar.
0 yorum:
Yorum Gönder