Süt Dişlerinin Önemi ~ AyQo Blog
  • Ücretsiz Mobil Chat ScriptiÜcretsiz chat sitesi açabileceğiniz bir script yazmak istedim.
  • LOL İtibar Puanı KasmaDünyanın en çok oynanan ve takip edilen oyunu LOL konusunda söylemek istediğim birkaç şey var.
  • Online Anti-Virüs Tarama ve Koruma SiteleriFirmalar arası rekabet sonucu ortaya çıkan çevrim içi veya Online tarama sisteminizi korumaya yardımcı olabilecek düzeyde.
  • Çoklu Skype Açma Programsız (Resimli Anlatım)Windows live'dan kalan bir alışkanlıktır Messanger'de çoklu oturum açmak.
  • PHP Youtube Bot YapımıPHP ile Youtube'dan video bilgilerini çekme işlemini çok basit kodlarla anlatacağım.
1 2 3 4 5

6 Şubat 2012

Yazan AyQo
Bebek ve çocuklarda süt dişlerine gereken önemin verilmemesi bunların yerine çıkacak olan daimi dişlerin sağlığını da riske atar. Çocuklarınıza erken yaşta diş bakımı konusunda gereken eğitimi verin.
İnsanda dişler süt ve daimi olmak üzere iki çeşittir. Süt dişleri doğumdan yaklaşık altı ay sonra çıkmaya başlar ve üç yaşına kadar sayıları yirmiye ulaşır. Çocuklar altı yaşına kadar sadece bu dişlere sahip olurlar. Yerlerine daimi dişlerin gelecek olması, süt dişlerine gereken önemin gösterilmemesine yol açmaktadır. Halbuki süt dişleri de en az daimi dişler kadar sağlık açısından önemlidir.


Bebek ve çocuklarda süt dişlerinin çürümesi, bu durumun ilerleyerek iltihaplanmaya sebebiyet vermesi ve süt dişlerinin erken kaybı süt dişleriyle ilgili en çok karşılaşılan problemlerdir. Çürüklerin tedavi edilmeyerek vücut için bir enfeksiyon kaynağı haline gelmesiyle hemen alttaki daimi diş tomurcuğu da bundan etkilenir.
Süt dişlerinin çıkmasından sonra ‘karma dişlenme dönemi’ denen, hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin ağızda bulunduğu bir ara dönem yaşanır. Bu dönemde ağızda çürüklerin bulunmasıyla, burası çürüğe daha elverişli hale gelir ve hayat boyu ağızda kalacak olan daimi dişler de riske atılmış olur.

Süt dişlerinin erken kaybıyla, dişin iki yanındaki dişler bu boşluğu kapatmak için buraya doğru hareket eder. Bu hareketin mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, çiğnemeyle oluşan kuvvetlerin, önü boşalan ve desteğini kaybeden dişin bu yönde devrilmesine ve hareket etmesine sebebiyet vereceği düşünülmektedir. Dolayısıyla altta olgunlaşmamış, tomurcuk şeklinde bulunan daimi dişlerin yeri işgal edilmiş olur. Bu, dişlerin sürme zorluğu, sürememesi veya çapraşık olarak yukarıdan ya da yanlardan sürmesi gibi anormal durumlara yol açar. Ayrıca dişler, bulundukları bölgedeki kemiği destekler. Bu dişlerin erken çekilmesi, ilgili bölgedeki kemiğin erimesine, dişeti yapısının değişmesine ve alttan gelen dişin sürmesi esnasında problemler yaşanmasına sebep olur.

Süt dişleriyle ilgili diğer bir problem ise bazı aileler, çocuklarının süt dişlerinin aralıklı olması şikayetiyle diş hekimlerine müracaat ederler. Halbuki daimi dişlerden farklı olarak, süt dişi dizisinde dişler arasında boşlukların bulunması normaldir. Çünkü çocuğun büyümesine paralel olarak yüz ve çene kemikleri de genişler ve daimi dişler süt dişlerine göre daha geniş yapıda olacağından daha geniş yere ihtiyaç duyar. Süt dişlerinin çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterince aralıklı olmaması durumunda bu bölgedeki daimi dişlerde çapraşıklık görülür.

Belli bir yaşa kadar ailelere, daha sonra da ferdin kendisine düşen görev, dişleri düzenli fırçalamak ve kontrol için belli aralıklarla diş hekimine gitmektir. Günlük hayatımızda, bilhassa yeme ve konuşmada hatta yüz estetiğinde çok önemli yeri olan dişlerimize iyi bakarak hem fiziksel hem ruhsal sağlığımızı koruyalım.

0 yorum:

Yorum Gönder