DNA her canlı türünde bir şifredir. Bu şifre nükleotidlere ait bazların(A,G,C,T), farklı diziliş sıra ve sayısı olarak açıklanır. DNA taşıldığı bilgiye göre; canlılık olaylarının(metabolizma) tümünü yönetir.
Metabolizba; Canlılık olaylarının tümüne denir. Anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır.
Özümleme(anabolizma,sentez,üretim): Dış ortamdan alınan maddelerin, DNA yönetiminde yapıya benzer hale gelmesi olayıdır. Özümleme olayı sonucunda hücrenin hacmi artar, büyür ve gelişir. Örneğin, proteinin sindirilmesi. Protein sindirildikten sonra amino asitlere dönüşür. Bu amino asitler özümlenerek tekrar protein olup hücreye katılır.
Yadımlama(Katabolizma, yıkım): Hücredeki maddelerin, enerji üretimine kadar parçalanması olayıdır. Örneğin, nişastanın glikoza dönüştürülüp yakıldıktan sonra enerji ve karbondioksit ortaya çıkmasıdır. Sindirim ve solunum bir yadımlama olayıdır. Yadımlama sonucu oluşan atık maddeler boşaltım yolu ile dışarı atılır.
DNA'nın yönettiği özümleme ve yadımlama olayları arasındaki ilişki, bireyin yapısındaki değişimlere sebep olur. Bu ilişki aşağıdaki gibi kurabiliriz.
Özümleme > Yadımlama -> Büyüme
Özümleme = Yadımlama -> Denge
Özümleme < Yadımlama -> Küçülme
0 yorum:
Yorum Gönder