Kaybolduğumuz da Yönümüzü Nasıl Buluruz ~ AyQo Blog
  • Ücretsiz Mobil Chat ScriptiÜcretsiz chat sitesi açabileceğiniz bir script yazmak istedim.
  • LOL İtibar Puanı KasmaDünyanın en çok oynanan ve takip edilen oyunu LOL konusunda söylemek istediğim birkaç şey var.
  • Online Anti-Virüs Tarama ve Koruma SiteleriFirmalar arası rekabet sonucu ortaya çıkan çevrim içi veya Online tarama sisteminizi korumaya yardımcı olabilecek düzeyde.
  • Çoklu Skype Açma Programsız (Resimli Anlatım)Windows live'dan kalan bir alışkanlıktır Messanger'de çoklu oturum açmak.
  • PHP Youtube Bot YapımıPHP ile Youtube'dan video bilgilerini çekme işlemini çok basit kodlarla anlatacağım.
1 2 3 4 5

29 Aralık 2011

Yazan AyQo
Yönünüzü tayin etmek için bakabileceğiniz bir aletiniz olmadığında veya kaybolduğunuzda pusula olmadan kuzeyi bulmak çok önemli olabilir. Bu yazımızda herhangi bir alet veya pusula olmadan kuzeyi bulmak için yapabileceklerinize yer vereceğiz.
Kaybolmak başınıza gelecebilecek en kötü şeylerden biridir. Daha da kötüsü tek başınıza kalbolmuş olmanızdır. Böyle bir durumda nerde olduğunuzu ve nereye gitmeye çalıştığınızı bilmeniz hayati önem taşır. Nerde olduğunuzu ve nereye gitmek istediğinizi bilmediğiniz durumlarda sadece belirli bir yöne yürürsünüz. Nerde olduğunuzu ve hangi yöne gitmeniz gerektiğini biliyorsanız yönünüzü tayin etmek için aşağıdakileri uygulayabilirisiniz.
1. Analog Saat
Analog bir saate sahipseniz ve saatiniz doğru zamanı gösteriyor ise yönünüzü kolayca tayin edebilirsiniz. Güney veya kuzey yarımkürede olduğunuzu göz önüne alarak saatiniz ile kuzeyi bulmak için:
* Kuzey Yarımküredeyseniz:
Saatinizin çıkararak akrebi güneşe doğru duracak şekilde elinizde tutun.
Akrep ile saatinizin kadranında 12 yi gösteren işaret veya rakamlar arasındaki açının tam ortasından geçen bir çizgi olduğunu hayal edin. Bu çizgi kuzey-guney doğrultusu boyunca uzanmaktadır.
Bu noktada güneşin doğundan doğup batıdan battığını aklınıza getirin.
Bu bilgi biraz önce değindiğimiz akrep ile saat 12 yi gösteren işaret yada rakamların açı ortayından geçen hattın hangi tarafının kuzey hangi tarafının güney olduğunu belirlememize yardımcı olacaktır.
* Güney Yarımküredeyseniz:
Saatin kadranında saat 12 yi gösteren rakam veya işaretleri güneşe doğru olacak şekilde elinzide tutun.
Yine daha önceki gibi akrep ile saat 12 yi gösteren işaet veya rakamların arasındaki açının tam ortasından geçen bir çizgi olduğunu varsayın.
Bu hat daha önce bahsettiğimiz gibi kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır.
Bu çizginin kuzeyi gösteren ucunun hangisi olduğunu yine güneşin doğuş ve batış güzergahını izleyerek belirleyebilirsiniz.
2. Gölgeleri Takip Etmek
Analog saatiniz olmasa bile yönünüzü tayin etmek için güneşe hala güvenebilirsiniz.
Uzun bir sopa alıp açık bir alanda yere saplayın. sapladığınız sopanın gölgesini takip edin. Gölgenin bittiği yeri “doğu” olarak işaretleyin.
Yakşalık 15 dakika bekledikten sonra gölgenin bittiği yeri “batı” olarak işaretleyin. Bu sayede doğu ve batıyı bulmuş oldunuz. Bu iki noktayı birşeltirecek şekilde bir çizgi çizin.
Şimdi sol kolunuz batı, sağ kolunuz doğu yönünde olacak şekilde çizdiğiniz bu çizgi üzerinde durun. Yüzünüzün baktığı yön kuzey, sırtınızın baktığı yön güneydir.
3. Yıldızları Kullanmak
Gece kuzeyi bulmak için yukarıda bahsettiğimiz ilk 2 yöntemin size yararı olmayacaktır. Gece bulutsuz açık havada aletsiz yönünüzü için kullanabileceğiniz yöntem sadece kutup yıldızını bulmaktır.
Bunun için gökyüzüne bakın küçük ayı takım yılddızını bulun.
Küçük ayı’yı bulmakta zorlanırsanız önce “büyük ayı” bulun ve bittiği yerde küçük ayıyı kolaylıkla bulabilirsiniz.
Küçük Ayı ile takımda ve Küçük Ayı’nın bittiği yerdeki en parlak yıldız Kutup Yıldızı’dır.
Kutup yıldızı size kuzeyi gösterir.
 

2 yorum:

  1. Android telefon varsa sorun yok demektir. :)

    YanıtlaSil
  2. İnsanın başına nelerin geleceği hiç belli olmaz bu hayatta. Hiç hazırlıksız bir anda hiç bilmediğimiz yerde kendimizi bulursak, bu bilgiler faydalı olacaktır. :) Teşekkürler..

    YanıtlaSil